13 деца са сред евакуираните от сирийския град Мадая

500 000 сирийци са обсадени от режима, бунтовниците или терористични организации

19.08.2016 | 16:00 Редактор: Луиза Божинова
13 деца са сред евакуираните от сирийския град Мадая

13 болни деца са сред 18-те души, евакуирани от Червения кръст от обсадения сирийски град Мадая, съобщи прес. Сред тях има деца с менингит и недохранване, както и две бебета с отравяне на кръвта.

Говорителят на провинциалните власти Мохамед Даруиш заяви, че конвой се е отправил към Дамаск, "където пациентите ще получат лечение". Операцията е била завършена в сътрудничество с ООН, твърди той.

Жители на град Мадая, който е недалеч от столицата Дамаск, умират ежедневно от глад - резултат от продължаващата обсада на града от сили, лоялни на Башар Асад и обкръжен от минни полета и войници от Хизбулла. В Мадая живеят близо 40 000 души.

През април хуманитарни работници от ООН евакуираха близо 500 ранени от четири сирийски града. Пострадалите имаха нужда от животоспасяващо лечение, което не можаха да получат, тъй като до тях не достигат лекарства и медицински консумативи.

Това е най-голямата евакуация на хора от блокираните райони в Сирия, откакто през февруари бе подписано примирието между враждуващите страни в конфликта.

Според данни на ООН около 500 000 сирийци са обсадени от режима, бунтовниците или терористични организации. Те умират от глад, болести и нямат достъп до хуманитарна помощ.