fallback

Серия от взривове разтърсиха туристически райони в Тайланд

Към момента поне четирима души са загинали, а десетки са ранени

12.08.2016 | 11:40 Автор: Ирина Георгиева

Четирима души загинаха, а десетки са ранени след серия координирани взривове в тайландски туристически градове, съобщи BBC. През последните 24 часа в популярния курортен град Хуа Хин избухнаха четири бомби. Няколко експлозии разтърсиха и остров Пукет днес.

Към момента нито една терористична група не е поела отговорност за атаките, но се подозренията падат върху сепаратистките бунтовници в Южен Тайланд. Първото нападение е извършено ден преди дългия уикенд, в който се празнува рождения ден на тайландската кралица. 

Къде е имало взривове?

Нападателите са се фокусирали върху районите, където има значителен брой туристи. Експлозиите продължават, а до момента е имало:

  • Четири взрива за 24 часа в Хуа Хин, където двама души са загинали;
  • Две експлозии в Сурат Тани, където едно лице е загинало;
  • Две експлозии на туристическия плаж на град Патонг на остров Пукет;
  • Един взрив в Транг, където е почина 1 човек;
  • Взривове е имало и на плажовете в провинции Панг Нга; 

Хуа Хин е на около 200 км (125 мили) южно от Банкок, докато провинция Пукет е далеч на юг. И двете места, както и Панг Нга са известни със своите живописни плажове. Двете експлозии в Сурат Тани са били пред полицейски участъци - всяка през половин час.

Кой може да стои зад атаките?

От полицията съобщиха, че има задържани, но изключиха международния тероризъм и казаха, че към момента всякакви връзки с южните бунтовници са неясни.

Според кореспондента на BBC Джонатан Хийд в Банкок, ако се окаже, че зад атаките стоят бунтовниците, това означава, че те значително са променили тактиката си след 12-годишния конфликт, заради който са загинали повече от 6000 души, но никога не са били насочени срещу туристи.

Затегнати са мерките за сигурност в туристическите райони и на летищата в южната част на Тайланд.

Защо атаките са насочени към туристическите забележителности?

Атаките ясно се опитват да ударят ключовия за Тайланд туристически сектор. Експлозиите снощи в Хуа Хин са били в популярен сред туристите бар. Сред ранените има както местни, така и чужденци.

По думите на Хийд и Хуа Хин не е избран случайно, защото е известен като "кралския град", а сега са и тържествата по случай рождения ден на кралицата.

Имало ли е в Тайланд подобни атаки?

Малките импровизирани бомбени нападения често се използват в Тайланд по време на политически вълнения, но след като военните взеха властта с преврат през май 2014 г., такива атаки са изключително редки.

"Бомбите са опит да се създаде хаос и объркване. Не трябва да паникьосваме повече хората", коментира премиерът Прают Чан-оча пред репортери.

Тези експлозии идват и само няколко дни преди първата годишнина от експлозията в хиндуисткия храм Ераван, при която загинаха 20 души.

Миналата седмица в Тайланд имаше референдум, който одобри новата Конституция, която ще засили влиянието на военните в политиката за много години напред.

Чуждите посолства посъветваха туристите да бъдат бдителни. Министерството на външните работи на Великобритания посъветва хората в туристическите райони в Тайланд, да "бъдат особено внимателни, да избягват обществени места и да следват съветите на местните власти".

Чуйте репортажа:

 

fallback
Още от Свят
fallback