Двойното гражданство за турците е грешка, твърди немски писател

Интересите, целите и принципите на Турция и Германия са в противоречие, смята той

08.08.2016 | 17:00
Двойното гражданство за турците е грешка, твърди немски писател

Якоб Аугщайн (Jakob Augstein) е немски журналист и писател. Към момента е издател на седмичния немски вестник "Петък", който спада към критичната журналистика в сферата на политиката, културата и обществото. 

В интервю за Spiegel, писателят посочва, че е недопустимо немските турци да защитават държавния глава Реджеп Ердоган.

"Ердоган държи стотици хиляди свои привърженици в Германия. Сред тях има много хора с двойно гражданство и съответно с немски паспорти. Преди това беше прогресивен проект, а днес е грешка", смята журналистът.

"В демократичността на диктатурата нещо се обърка. Двойното гражданство е добронамерен инструмент. В Германия живеят около 500 000 души, които са с турски и немски паспорт. Но по-важното е, че голямото движение на миграцията едва сега започва. Всяка година, по няколкостотин хиляди души ще продължават да идват в Германия. Това е добре, но отговорите на въпросите "кой иска" и "кой трябва да дойде", остават неясни", обяснява писателят.

По думите му двойното гражданство е единствената част от културата на признаването на немското имиграционно общество. 

"Гражданите, които искат двойно гражданство, живеят в две култури у дома. Те не се откъсват от тяхната история, традиции, корени и идентичност. Но както консерваторите твърдят "никой не може да служи на двама господари" и ако контрааргументът е, че гражданинът не е слуга, така да бъде, но в случая Германия и Турция имат интереси, цели и принципи, които са все в противоречие", смята писателят.

Той посочва още, че имиграцията е част от немското ДНК-а, защото употребата на хора с имигрантски произход е всекидневие.

"Двойното гражданство е само междинен етап по пътя към демократичното гражданство в ерата на глобализацията", посочва журналистът.

Според него погледът към миграцията в бъдещето се нуждае от реформа за гражданството.

"Двойното гражданство трябва да бъде само за граждани от страните на ЕС, а тези родени в Германия, автоматично да получават немски паспорт. И само това", категоричен е немският журналист.