Милиони подкрепиха Ердоган на исторически митинг в Истанбул

Турският президент одобрява смъртното наказание, ако парламентът го гласува

08.08.2016 | 13:46 Редактор: Тодор Петров
Милиони подкрепиха Ердоган на исторически митинг в Истанбул

Исторически митинг се състоя в Истанбул. Между 1 и 5 милиона души излязоха в подкрепа на президента Реджеп Ердоган, според различни източници. За първи път на улицата излязоха и управляващи, и опозиция. Мерките за сигурност бяха драконовски, като на площада заедно с демонстрантите бяха и близо 15 000 полицаи.

Митингът започна с изпълнение на националния химн, последва четене на откъси от корана и едноминутно мълчание на близо 5-те милиони присъстващи, с което те отдадоха почит към паметта на загиналите, а след това множеството изпя националния химн. 

На огромни пана зад 60-метровата сцена бяха изписани имената на загиналите при пуча 246 души, пред които бяха поставени свежи цветя. На демонстрацията присъства и началникът на генералния щаб на турската армия Хулуси Акар. Това е първият случай в турската история, в който началник на армията направи обръщение на митинг пред народа. 

Хулуси Акар бе задържан в плен от метежниците в нощта на пуча. Предложили му да подпише декларация за принадлежност, както и да говори с лидера им Фетуллах Гюлен, но Хулуси Акар отказал, а по-късно при операция на властите бе освободен. 

Турският президент Ердоган обяви на огромната демонстрация, че ще одобри смъртното наказание, ако парламентът гласува в подкрепа на тази мярка след неуспелия опит за държавен преврат в страната миналия месец. В заключителната си реч той призова към продължение на бденията за демокрация. На сцената бяха поставени само два постера - на Ататюрк и на Ердоган.