Оскар Писториус е бил приет в болница с наранявания по китките

След лечението е върнат обратно в затвора, където излежава присъда за убийството на приятелката си

07.08.2016 | 12:27 Редактор: Ирина Георгиева
Оскар Писториус е бил приет в болница с наранявания по китките

Южноафриканският атлет Оскар Писториус, който излежава 6-годишна присъда за убийството на приятелката си, е получил лечение в болница. Според информацията, той е имал наранявания по китките, пише BBC.

От пресцентъра на затвора отказаха да дадат подробности за нараняванията на спортиста, позовавайки се на медицинската поверителност.

Оттам обаче уточняват, че Писториус се е наранил сам при падане от леглото.

Миналият месец от Прокуратурата заявиха, че шестгодишната присъда за убийството на приятелката му Рийва Стеенкамп е твърде снизходителна и ще обжалват.

Според информация на City Press Писториус е бил приет в болница вчера. Те цитират неназован охранител в болницата, по думите, на който спортистът е имал рани на китките, които са били превързани. Охранителят твърди, че в килията на атлета е имало намерени остриета.

След края на лечението, спортистът е върнат в затвора.


Кървавата драма, която преобърна целия живот на параолимпеца, се случва в нощта на 14 февруари 2013 г. в апартамента му в Претория. Писториус чува странен шум и решава, че в къщата му е нахлул крадец. Той изважда пистолета си и произвежда няколко изстрела през вратата на тоалетната.

Пристигналата на място полиция открива трупа на приятелката на Писториус - 29-годишната манекенка Рива Стийнкамп. 

Лекоатлетът отрича да е убил умишлено Стийнкамп. Той се оправдава, че я е застрелял по погрешка, мислейки че е крадец, нахлул в дома му. От обвинението обаче настояват, че южноафриканецът е застрелял приятелката си умишлено в пристъп на ревност.

Оскар Писториус става известен с върховите си постижения на 100, 200 и 400 метра гладко бягане, въпреки факта, че тича с протези, защото и двата му крака са ампутирани.

Писториус, чиито увреждания са по рождение, е като национална икона за Южна Африка. Многократният шампион от параолимпийски игри води дълга битка да бъде допуснат в състезания с физически пълноценни атлети. През 2008 Спортният арбитражен съд се произнесе в негова полза срещу аргументите на Международната федерация по лека атлетика, че металните протези му дават предимство.

Писториус не успя да се класира за участие на Олимпийските игри в Пекин 2008, но през 2011 участва на Световното първенство в Дегу (Южна Корея) и спечели исторически медал като част от щафетата на Южна Африка 4 по 400 м (той не тича във финала, но квартетът завоюва сребро).

Заради отстояването на каузата и вдъхновяващия пример Оскар попадна сред 100-те най-влиятелни хора на планетата в класацията на американското списание „Тайм” миналата пролет. Олимпийската му мечта стана факт в Лондон 2012. Там бяга на 400 и 4 по 400 м. В индивидуалната дисциплина отпадна на полуфинал с 23-то време, но с щафетата участва на финал - осмо място.

Впоследствие Писториус участва в четири дисциплини на Параолимпиадата (100, 200, 400 и 4 по 100 м). Като златен медалист от трите солови бягания през 2008, в Лондон той спечели на 400 и 4 по 100, остана четвърти на 100 и втори на 200 м.

Безупречната репутация на Писториус пострада от реакцията му след финала на 200 м. Изпреварен със 7 стотни от секундата, той обвини шампиона Алан Оливейра (Бразилия) в използване на по-дълги протези. По ирония на съдбата, този път Оскар имаше претенции за нечестно предимство и те бяха отхвърлени от Международния параолимпийски комитет. Той побърза да се извини, но неприятното впечатление остана.