Откриха Олимпиадата в Рио с посланието: Да спасим света!

Бившият маратонец Вандерлей Кордейро Де Лима запали олимпийския огън

06.08.2016 | 10:34 Редактор: Ирина Георгиева
Снимка: YouTube, кадър

Олимпийските игри 2016 г. официално бяха открити с пъстра и внушителна церемония на легендарния стадион "Маракана" в Рио де Жанейро, пише BBC.

Излъчена сред приблизително 3 млрд. публика, церемонията "отпразнува" бразилската история, култура и природна красота, преди бившият маратонец Вандерлей Кордейро Де Лима да запали олимпийския огън.

Олимпийският шампион по тенис от Лондон 2012 Анди Мъри беше знаменосец на отбора на Великобритания по време на церемонията на откриването.

Игрите са насочени срещу дълбоката рецесия и политически протести в Бразилия. "Да спасим планетата" беше основното послание, което организаторите отправиха към света.

Първите игри, които ще се проведат в Южна Америка, бяха засегнати от скандала с опасения за допинг сред руските спортисти, зика, проблеми със сигурността и инфраструктурата.

Сега организаторите се надяват фокусът да се измести върху 28-те спорта, след откриването на 31-ите Олимпийски игри.

Де Лима, който спечели бронз в маратона при Игрите през 2004 г., запали огъня, след като бразилската футболна легенда Пеле отказа да присъства на церемонията.

Заради тежката икономическа криза, с която се бори Бразилия, церемонията по откриването на Игрите беше значително по-евтина от тази в Лондон през 2012 г.