Овладян е огънят край хасковското село Лисово

Засегнати са 2000 дка земи

05.08.2016 | 14:31 Редактор: Ирина Георгиева
Овладян е огънят край хасковското село Лисово

Локализиран е пожарът, избухнал снощи на българо-турската граница - близо хасковското село Лисово. Огънят се разрасна в труднодостъпна, силно пресечена местност и при наличие на силен вятър. 

До 22:00 часа вечерта бяха засегнати 2000 дка земи, половината от които гора. В гасенето се включиха 120 души - пожарникари, доброволци и горски служители. 

Изяснява се причината за пожара, но се знае, че той е тръгнал от земеделски земи. 

Огънят беше спрян на метри от първите къщи. И днес има предупреждение за опасност от силни пожари - основно в крайдунавските североизточни райони, както и на места в Странджа по границата ни с Турция. Още по-критична се очаква да е ситуацията утре, заради високите температури.

"Спуснахме завод, с която абсолютно забраняваме огъня на открито, но не знам защо така се получава. Много хора не се съобразяват с това", коментира областният управител на Хасково Станислав Дечев.

Друга основна причина, при който се получават пожари е почистването на пасища, обясни Дечев.

"Почистването на пасища е строго регламентирано да се извършва в периода до май или преди заявяването на земеделските площи. Доста стопани не се съобразяват с това и почват почистването август или в края на юли, което води до тези тежки пожари", обясни той.