Светът е олимпиада

Организаторите обещават запомнящо откриване на Олимпиадата в Рио

05.08.2016 | 13:30 Редактор: Ирина Георгиева
Светът е олимпиада

45 държавни и политически лидери ще присъстват на днешната церемонията по откриването на Олимпийските игри в Рио де Жанейро. Най-голямото международно спортно събитие ще бъде открито в 2 часа след полунощ българско време. Състезанията ще продължат до 21 август. Това ще са първите олимпийски игри, които се провеждат в Южна Америка.

Над 11 000 спортисти от 206 страни в ще се състезават в най-голямото международно събитие в спорта.

Еуфорията от старта е съпроводена и с нови скандали. В навечерието на откриването в Рио беше разкрит втори случай на състезател, уличен в употреба на допинг. Това е ирландският боксьор Майкъл О' Райли. Съобщението за този случай дойде от боксовата федерация на Ирландия.

22-годишният спортист, който е бронзов медалист от световното през 2005 г., е дисквалифициран, но може да настоява за отваряне на "Б" пробата и евентуално да обжалва. Първият случай на уличена с допинг преди началото на игрите в Рио след като преди няколко дни в нарушение бе хваната италианската състезателка по плажен волейбол, Виктория Орси Тот.

Часове преди откриването организаторите обещаха зрелище. 

"Това, което ще видите е чистата, красива креативност на Бразилия – нещо, което ще докосне сърцата ви", заяви продуцентът на церемонията по откриването Марко Белич.

Руски дипломат простреля и уби бразилец, който опитал да го ограби в Рио де Жанейро в навечерието на Олимпийските игри, съобщават местни медии. Инцидентът е станал  на главната магистрала между Олимпийския парк и центъра на града.

Вицеконсулът в руското посолство пътувал с автомобила си заедно със съпругата си и тяхната дъщеря. Докато били в трафика към колата се приближили двама мъже на мотоциклети. Единият счупил прозореца на колата с пистолет, но дипломатът, който тренирал джу-джицу, сграбчил нападателя, задърпал го към колата и нападателят бил убит със собствения му пистолет. Другият нападател избягал.