fallback

За 7 години: Най-високият жилищен небостъргач в Сан Франциско потъна с 41 см

За сравнение 88-етажните кули близнаци Petronas в Кулата Лумпур, построени през 1998 г., оттогава са потънали само със 7 см

04.08.2016 | 14:55 Автор: Ирина Георгиева

С 41 см е потънал най-високият жилищен небостъргач в Сан Франциско Millennium Tower, откакто е открит през 2009 г. Експерти от инженерната фирма Arup твърдят, че сградата се е наклонила и с 5 см на северозапад.

Специалистите установили, че още през 2010-та потъването е било 25 см на фона на документацията на проекта, според която за целия срок на живот на 58-етажната сграда то трябва да е 15 см, пишат в. San Francisco Chronicle и "24 часа". 

За сравнение 88-етажните кули близнаци Petronas в Кулата Лумпур, построени през 1998 г., оттогава са потънали само със 7 см.

Мениджмънта на Millennium Tower обвинява за проблемите строящия се в ситито между небостъргачите и в непосредствена близост Transbay Transit Center. Чрез няколко нива, включително и под земята, той ще обслужва транспортната система в района. Покривът ще бъде огромен парк.

"Те прокопаха тунел с дължина 800 метра на 18 метра дълбочина до нашата сграда, но не предприеха мерки за укрепването", обясняват от Millennium Tower.

От Transbay Transit Center обаче твърдят, че преди да почнат изкопните работи преди 6 години са похарчили над $58 млн. за укрепване край небостъргача, което е повишило бюджета по проекта до над $2,4 млрд. Но не само това - специалистите на Transbay Transit Center твърдят, че с цел пестене на пари основите на Millennium Tower са на дълбочина 24 метра в пясъка, вместо на 61 метра в скала.

Transbay Transit Center трябва да бъде завършен през 2017 г., като заедно с него ще бъде построен и небостъргач с 61 етажа, в който ще има 4000 жилища.

В момента продължава продажбата на жилища в Millennium Tower, като цените на наличните са между $1,035 млн. и $3,9 млн. Най-вероятно скоро ще започнат допълнителни инженерни проучвания по инициатива на настоящите собственици, тъй като неотдавна са се появили пукнатини в подземния гараж. Експертизите трябва да покажат какви са опасностите за сградата в дългосрочен план – за напуквания и нагоре по етажите, както и за асансьорните шахти. Не е за пренебрегване и фактът, че Сан Франциско е земетръсен район. 

Небостъргачът струва 350 милиона долара и е проектиран от американската фирма Handel Architects.

fallback
Още от Свят
fallback