Ден преди Олимпиадата: Възходи и падения в Рио

Спортните стадиони са подготвени, концепцията за сигурност е разработена, продадени са около 4,5 милиона билети

04.08.2016 | 13:55 Редактор: Мария Аладжова
Ден преди Олимпиадата: Възходи и падения в Рио

До началото на лятната Олимпиада в Рио де Жанейро остават броени часове. Градът обаче не успя да изпълни всички условия на Международния олимпийски комитет, а и политическата и икономическа криза в страната допълнително помрачава предстоящия празник.

Спортните стадиони са подготвени, концепцията за сигурност е разработена, продадени са около 4,5 милиона от 6-те милиона билети за летните Олимпийски игри, които ще се състоят в Рио де Жанейро от 5 до 21 август. 

През този период над 10 000 спортисти ще се състезават в 28 вида спортове в подножието на Захарната глава. Но има и лоша новина: Бразилия не е изпълнила голяма част от своите ангажименти към МОК. Новата линия на метрото, по която се планираше да бъдат транспортирани спортистите и зрителите от центъра на Рио в Олимпийския парк, вероятно, ще работи с ограничения и в пробен период.

Освен това, изчистването на живописния залив Гуанабара – символ на Рио, както и планината Захарната глава – така и не се състоя. Все пак бяха пречистени около половината от попадащите в залива отходни води, макар че се планираше този обем да достигне 80%.

Но това още не е всичко. Любопитни са и фактите около финансовата част. Чуйте във видеото: