Хилари Клинтън поведе във вота срещу Доналд Тръмп

Кандидат на демократите води с около 9% пред ексцентричния милиардер, показват последните социологически проучвания

02.08.2016 | 13:42 Редактор: Мария Аладжова
Хилари Клинтън поведе във вота срещу Доналд Тръмп
Хилари Клинтън поведе във вота срещу Доналд Тръмп

Три месеца преди президентските избори в САЩ Хилари Клинтън си върна преднината пред противника си от Републиканската партия Доналд Тръмп. Бившият държавен секретар и кандидат на демократите води с между 7 и 9% пред ексцентричния милиардер, показват последните социологически проучвания.

Миналата седмица Тръмп за първи път изпревари Клинтън в допитванията на повечето медии. Още за дебата на предизборната битка за Белия дом.

Според последното проучване на телевизия CBS 46% от запитаните са заявили, че на президентските избори на 8 ноември ще гласуват за Клинтън, а 39 на сто за Тръмп.

Друго социологическо проучване, направено от CNN дава преднина от 52% за кандидата на демократите и 43 на сто за републиканския съперник. Ръстът на подкрепата за Хилари Клинтън идва след провелия се конгрес на Демократическата партия. По-рано след партийното събития на републиканците Тръмп и Клинтън бяха с изравнени шансове в сондажите. Заради медийното внимание, което получават кандидатите на тези партийни форуми, резултатите им в социологическите проучвания рязко скачат и именно на това се дължи сегашната преднина на Клинтън, отбелязва AFP.

В отговор Доналд Тръмп предприе серия от нападки срещу бившия държавен секретар, в които дори я сравни със Сатаната. Повод за коментара му беше подкрепата, която изрази за нея отпадналия от надпреварата друг кандидат на демократите Бърни Сандърс.

Още по темата - във видеото!