fallback

Стотици хиляди посрещнаха папа Франциск в Краков

Главата на Римокатолическата църква призова за съчувствие и съпричастност с бежанците и мигрантите

29.07.2016 | 13:43 Автор: Мария Аладжова

Над 600 хиляди млади хора в Краков посрещнаха с овации главата на Римокатолическата църква папа Франциск. По време на посещението си там папата се обърна към хората с призив за съчувствие и да приемат с отворени сърца бежанците и мигрантите. 

"В милостивото сърце винаги ще се намери място за бежанеца и желание да споделите хляба си с него. Трябва да загърбите личното си спокойствие, за да помогнете на другите. Светът се нуждае от милосърдие. Светът е във война, но тя не е религиозна. Трябва силен дух на готовност за прием на тези, които бягат от войни и глад, както и за солидарност към тези, които са лишени от основните им човешки права, в това число и правото да изповядват вярата си свободно и сигурно", заяви папа Франциск. 

Посещението на папа Франциск в Краков предизвика истински фурор сред поляците, една от най-религиозните европейски нации, в която близо 90% от гражданите се определят като католици. При затегнати мерки за сигурност Светият отец се качи на трамвай на път за тържествена меса в града. Това бе определено като прецедент в историята на Ватикана, въпреки че папата, който е ревностен защитник на околната среда, не крие предпочитанията си към градския транспорт.

79-годишният понтиф се качи на жълто-бялото превозно средство в цветовете на Светия престол, на чийто екрани, оказващи движението му, този път беше изписано „трамваят на папата“.

 

fallback
Още от Свят
fallback