fallback

Трибунал и нов специален затвор за участниците в преврата

"Целта е да се задържат и накажат всички виновни за текущата ситуация в Турция", каза Ердоган

21.07.2016 | 14:35

Трибунал и нов специален затвор за участниците в опита за преврат в Турция, ще са някои от най-видимите последици от обявеното извънредно положение в южната ни съседка. 

Напрактика това означава, че правителството председателствано от президента, ще може да прокарва закони за броени часове. Според анализатори това ще доведе до реорганизация на полицията и жандармерията, както и временно ограничаване на медиите.

Президентът Ердоган насърчава въвеждането на извънредната обстановка с необходимостта от защита на обществото, защото според него не са изключени и нови опити за атака срещу властта. Той отхвърли критиките на ЕС и призова евролидерите да не се пречкат във вътрешните работи на страната. 

 "Това ще ни позволи бързо и своевременно да се справим с цялата терористична организация, дирижирала преврата. Целта на тази мярка е да се задържат и накажат всички виновни за текущата ситуация в страната. Извънредното положение не е насочено срещу върховенството на закона, демокрацията или срещу основните права и свободи. То се въвежда, за да се защити нашите граждани от терористите", каза турският държавен глава

Междувременно полковник Левент Тюркан, който е един от висшите военни, задържани при чистката в армията през последните дни, призна за връзки с проповедника Фетхуллах Гюлен, сочен за основен подбудител на метежа. 

Гюлен, който живее в изгнание в САЩ, е опонент и яростен критик на управлението на Ердоган. През последните дни двамата си разменят взаимни критики за организирането на опита за преврат, а Анкара поиска екстрадирането на проповедника от Вашингтон.

Междувременно кметът на Истанбул Кадир Топбаш, е издал разпореждане за изграждането на отделно гробище за убитите военни, извършили опита за преврат. Новината бе съобщена пред събралото се множество на площад Таксим в града, което развяваше турските флагове и скандираше лозунги в подкрепа на президента Ердоган.

По думите на градоначалника отделният терен за метежниците ще бъде наречен "Гробището за националните предатели" и призова посетителите му да четат на воля молитви за проклятие, за да не намерят тези мъртви покой.

 

fallback
Още от Свят
fallback