fallback

Въоръжени завзеха сградата на полицията в Ереван

По непотвърдена информация- има загинали

17.07.2016 | 12:08

Въоръжени окупираха сградата на полицията в арменската столица Ереван, взеха заложници и обявиха началото на въстание, съобщава Интерфакс.

Лицата са привърженици на задържания на 20 юни представител на опозицията Жирайр Сефилян и съобщиха, че ще променят обстановката в страната чрез въоръжено въстание.

Властите изпратиха армията към сградата. Има информация за пострадали. ТАСС съобщава за най-малко 1 убит. Има взети заложници и в момента текат преговори.

Според местните медии заложник е зам.- шефът на полицията Валерий Осипян, а на мястото се отправил шефа на полицията Владимир Гаспарян.

Въоръжените настояват за оставката на правителството. Арменските власти отричат идеята за въоръжено въстание.

Припомняме, че 49-годишният Жирайр Сефилян, е арменски военен и политически деятел, бивш командир на Шушинския особен батальон, подполковник, герой от Карабахската война, кавалер на ордена "Боен кръст I степен” и лидер на опозицията Учредителен парламент. 

Роден е в Бейрут, завършва колежа "Геворк Чаталбашян". По време на гражданската война в Ливан участва в самоотбраната на арменската общност и активист на ливанската организация Дашнакцутюн. През 1991 г. пристига за първи път в Нагорни Карабах за участие в бойни действия, а през 1992 г. оглавява отряда, който носи победата в Карабахската война.

След края на войната се връща в Ливан за две години, а при пристигането в Армения става командир в армията. От 2000 г. започва да се занимава с политика и е опозиция на властта, кат настоява за освобождение на арменските територии.

На 7 април 2015 г. е арестуван заедно с още четирима опозиционери по подозрения за създаване на масово напрежение в страната. Освободен е на 4 май същата година.

Сефилян настоява за смяна на властта в Армения.

fallback
Още от Свят
fallback