fallback

Българска цистерна с токсичен товар, бе задържана от митничари на Серес

Водачът на цистерната е българин, а транспортните документи фалшиви

13.07.2016 | 12:37

Митничарите от Серес задържаха българска цистерна с токсичен товар. Анализите на експерти от Атина, показаха, че в цистерната има токсични химически елементи - толуен и ксилол. 

По предварителен сигнал гръцките власти са очаквали нелегалния внос на токсичен товар. Изследванията на пробите от цистерната, показаха наличие на почти 24 тона опасни химикали, които се използват за подправяне на гориво. 

Шофьорът на цистерната в българин, както и нейната регистрация.  След проверка на транспортните документи се оказаха фалшиви, а продукцията се оказа, че е изнесена от българска фирма.  Получател на пратката е фирма, регистрирана в Гърция, но с единствен партньор – българин. 

Към момента случаят се разследва, за да се установи коя част от транспортните документи отговаря на реално съществуващи фирми. 

Компетентни казват, че химикалите в цистерната са опасни, токсични и запалими, а вдишването им води до силни увреждания на човешкото тяло. 

Водачът е задържан, а цистерната с токсичния товар е конфискувана. Гръцките власти продължават разследването, за да се установи реалният износител на токсичната стока и получателят в Гърция. Разследващите са убедени, че товарът е предназначен за разреждане на горива с опасни химикали. 

fallback
Още от Свят
fallback