Лавров разчита на по-малко недомлъвки относно Сирия след затоплянето на отношенията между Москва и Анкара

12.07.2016 | 13:34 Редактор: Мария Аладжова
Лавров разчита на по-малко недомлъвки относно Сирия след затоплянето на отношенията между Москва и Анкара

Руският външен министър Сергей Лавров разчита, че нормализирането на отношенията с Турция ще позволи да бъдат изгладени част от търканията ѝ с Русия относно Сирия, съобщава ТАСС.

"Нормализирането на отношенията с Турция след известното писмо на президента Реджеп Ердоган до Владимир Путин, след проведения помежду им телефонен разговор, който ние продължихме вече на ниво министри - всичко това ще окаже положително въздействие върху цялостната ситуация в региона и се надяваме, че ще ни помогне за по-ефективно търсене на съвместни подходи за преодоляване на кризата в Сирия, в която позицията на Руската федерация и Турция далеч не съвпадат", заяви Лавров.

"Моят откровен разговор с турския външен министър Мевлют Чавушоглу в Сочи позволява да се разчита, че сега ще имаме по-малко недомлъвки с нашите турски партньори и ще се опитаме все по-открито да се договаряме за начина на прилагане на решенията на Съвета за сигурност на ООН и решенията на Международната група за подкрепа на Сирия. Има писмени указания, под които всички се подписваме, и тези принципи трябва да бъдат прилагани", посочи още руският външен министър.

В отговор на въпрос как ще се отрази нормализирането на отношенията между Москва и Анкара върху тези на Русия и Азербайджан, Лавров отговори, че те "не зависят от определена конюнктура и подобен подход последователно осъществява ръководството на Азербайджан." "Стратегическите отношения, каквито са между Москва и Баку, никога не се влияят от внезапно възникващи ситуации. Разбира се, колкото по-малко проблеми има в региона, толкова по-добре за Русия и Азербайджан", посочи той.

/Снимка: Wikimedia Commons/