fallback

Меркел: НАТО протяга ръка за диалог с Русия

Според германския канцлер присъствието на Алианса в Европа трябва да се увеличи

07.07.2016 | 14:48 Автор: Мария Аладжова

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че Русия е "разтърсила дълбоко" страните от Източна Европа, като изрично подчерта, че присъствието на НАТО в региона да се засили, съобщава Bloomberg.

Меркел защити решението на Алианса да разположи четири батальона в Балтийските държави и Полша.

Вече е сигурно, че в Румъния ще бъде разположена многонационална натовска бригада, каза вчера пред Bulgaria ON AIR председателят на Софийския форум за сигурност Йордан Божилов. 

В средата на миналия месец министърът на отбраната Николай Ненчев заяви, че България е готова да участва с 400 войници в бригадата.

Ден преди да се присъедини към лидерите на останалите страни членки на НАТО на срещата във Варшава, Меркел посочи, че продължителната сигурност в Европа е възможна само чрез сътрудничество с Русия, а НАТО все още „протяга ръка“ към нея за диалог.

„Действията на Русия в кризата в Украйна дълбоко разтърсиха източните ни съюзници“, заяви Меркел в изказването си в четвъртък.

„Това дълбоко разтревожи нашите партньори в Алианса. Затова те се нуждаят от недвусмисленото успокоение от страна на Алианса“, добави тя.

На двудневната среща в полската столица 28-те страни членки на НАТО планират да съгласуват разполагането на военни части за засилване на отбраната на изток като знак за ангажираността си за защита на страните - бивши членки на Съветския блок.

През май Русия обяви разполагането на три нови дивизии в европейските си територии, позовавайки се на действията на НАТО.

fallback
Още от Свят
fallback