Франция обмисля да въведе данъчни облекчения за работещите на нейна територия британци

Мярката се налага след въвеждането на Brexit

07.07.2016 | 14:00 Редактор: Мария Аладжова
Франция обмисля да въведе данъчни облекчения за работещите на нейна територия британци

Гласуването на референдума във Великобритания за излизане от ЕС засили апетитите на различни европейски финансови центрове, които се надяват да станат по-привлекателни спрямо лондонското Сити.

Банките и другите финансови компании, за които работят общо над 2 милиона души във Великобритания, обмислят възможността да се преместят, ако установените на британска територия компании изгубят правото си да продават финансови услуги в цяла Европа, след като Обединеното кралство напусне Европейския съюз. За целта Париж планира да предложи на служителите на компаниите, които са чужденци, редица данъчни облекчения за период от 8, а не от сегашните 5 години.

Премиерът Манюел Валс потвърди и намаляването на корпоративния данък, който постепенно ще бъде сведен до 28% спрямо сегашните 33 на сто. Информацията идва на фона на новото дъно, което достигна британският паунд. Валутата отново е под психологическия праг от 1,30 долара, което за последно се е случвало през 1985 година.

След референдума във Великобритания британският паунд поевтиня с близо 14 процента спрямо американската валута заради опасенията на инвеститорите за състоянито на икономиката на Обединеното кралство след отделянето й от единния европейски пазар.