Четирима убити след терористичен акт в саудитския град Медина

"Ислямска държава" удари за пръв път Малайзия, взривявайки нощен клуб, недалеч от столицата Куала Лумпур

05.07.2016 | 15:58 Редактор: Луиза Божинова
Четирима убити след терористичен акт в саудитския град Медина

Четирима служители по сигурността убити и петима други ранени – такава е равносметката след терористичния акт пред джамията на Пророка в саудитския град Медина. Атентатор-самоубиец се взриви на второто най-свещено място за мюсюлманите след Мека. Според ескперти зад кървавото нападение най-вероятно стои терористичната групировка "Ислямска държава."

Очевидци разказват, че са се чули няколко мощни експлозии и е настанала паника.

По-рано експлозия разтърси и източния град Катиф, където живеят шиити. Съобщава се за трима загинали.

Саудитските власти пък предотвратиха друг атентат срещу американско консулство в град Джеда. Атаките бяха извършени през последният ден от свещения месец за мюсюлманите Рамазан.

В Индонезия атентатор се вряза с мотор в полицейски пункт в град Соло.  Един полицай е пострадал. Според говорителя на полицията атентаторът искал да отиде до столовата, проправил си път и се самовзривил. Неговата самоличност все още не е известна.

Властите в Индонезия разпоредиха засилване на мерките за сигурност, след терористичния акт в столицата Джакарта, извършен от групировката "Ислямска държава" през януари, при който загинаха четирима души.

Властите в Малайзия пък съобщиха за първия терористичен акт, извършен от "Ислямска държава" на територията на страната. Бомбата се е взривила на 28 юни в нощен клуб, недалеч от столицата Куала Лумпур. В заведението се събрали хора, които гледали мача от европейското първенство между Испания и Италия.

Атентатът е бил организиран от малайзийски гражданин, воюващи на страната на "Ислямска държава" в Сирия. 15 души са арестувани във връзка с нападението. Не се съобщава за жертви, пострадали са осем души.