fallback

В Турция е обявен траур в памет на загиналите на летище "Ататюрк" в Истанбул

Очевидци на трагедията разказаха от първо лице за преживяванията си

30.06.2016 | 13:40 Автор: Мария Аладжова

Днес Турция скърби за жертвите на атентата, които ще бъдат погребани от близките си по родните си места, а цялата страна ще сведе глава в знак на почит

Когато 38-годишният Гьоксел Курназ отива на аерогарата, за да посрещне шефа си, той едва ли предполага трагедията, която ще се разиграе малко по-късно. Подобна е ситуацията и с 24-годишният студент Серкат Тюрк, който загива при втората експлозия докато чака майка си. Младежът е хванат от взривната вълна докато се опитва да помогне на пострадалите след първия взрив.

Юсуф Хазнедароолу планирал сватба след 10 дни. Снимки в социалните мрежи показват млад мъж, който се усмихва до красива жена, загинала заедно с него. Йени Исе Гирмитси тъкмо е започнала нова работа и е в очакване на новия си живот с бъдещия си съпруг. Тя пише в Туитър само седмица преди трагедията: "Приемам да бъда твоя съпруга и те Обичам".

Умут Сакаролу, охранител в митницата на летището, бе провъзгласен за герой от колегите си. Той е бил на поста си, когато забелязал единия от атентаторите, опитващ се да се промъкне през металните детектори. Осъзнавайки опасността той вади оръжието си и открива стрелба по нападателя, който малко след това детонира жилетката с експлозиви. Според колегите му обаче, ако Умут не е реагирал навреме още много други хора можеха да загинат. 

Под неочаквания обстрел на летище "Ататюрк" попадат и двама младоженци, разказват самите те пред американската телевизия CNN.

Мислехме, че това е краят, разказва Нарийм за първите минути след експлозията. През цялото време тя стояла сгушена до своя съпруг. Двамата успели да се скрият в малката кухня на заведението, в което седнали за кратка вечеря. Стивън разказва, че успял да запише кратко послание до семейството си на своя мобилен телефон и през цялото време се молил той и обичаната от него жена да оцелеят. 45 минути след първия изстрел и последвалите три експлозии двойката успяла благополучно да излезе от терминала. Нарийм била откарана в болница с леки наранявания, получени от отломки в залата на летището.

Двамата със съпруга ѝ вече са у дома в САЩ и се опитват да преодолеят неприятните спомени от последната спирка от европейския им меден месец.

/Снимка: Twitter/

fallback
Още от Свят
fallback