fallback

Жертвите от атентата в Истанбул вече са 41

Обзор на свързаните с кървавия атентат събития до момента

29.06.2016 | 14:05 Автор: Мария Аладжова

Жертвите от кървавия атентат в Истанбул вече са 41, съобщиха турските власти. 

23 от тях за турски граждани, а чужденците сред загиналите са поне 13. Сред тях има и двама граждани, съответно на Украйна и Армения. Предполага се, че сред ранените има седем граждани на Саудитска Арабия, съобщава BBC.

В нападението са участвали трима атентатори, по неофициална информация е имало и четвърти човек, съпричастен към кървавото деяние.

През атакуваното летище "Ататюрк", намиращо се в европейската част на града, минават над 60 млн. пътници годишно. Летището има четири терминала - два пътнически, един за вътрешните и един за международните полети. Мерките за сигурност там са едни от най-стриктните в цяла Европа - минава се през металдетектори и се проверява багажа на рентген. Именно на подобен пост за предварителна проверка е извършена терористичната атака снощи. Аерогарата ще бъде отворена от 14:20 българско време.

Към момента се предполага, че кървавият акт е дело на групировката ИДИЛ - това смятат както самите турски власти, така и медиите и анализаторите в югоизточната ни съседка. Джихадистите все още не са поели официално отговорност за случилото се. Не липсват и предположения, че атаката е дело на кюрдските бунтовници от ПКК, дори и на т. нар. отцепници от "Соколи на Кюрдистан". По всичко обаче изглежда, че именно ИДИЛ стои зад атентата, тъй като нападенията на ПКК са насочени предимно срещу турската армия или полицейските сили, не толкова срещу цивилни граждани. Разследването на турските власти продължава.

Ето как световните лидери коментираха случилото се: 

Как Истанбул се събуди след атаката и каква беше атмосферата там чуйте от екскурзоводката Айстен Юстурк, с която разговаря Bulgaria ON AIR:

От средата на миналата година Турция е разтърсвана от поредица терористични атаки, при които загинаха 250 души. Кратка хронология на атентатите в Истанбул вижте в репортажа, подготвен от международните редактори на Bulgaria ON AIR:

fallback
Още от Свят
fallback