Евролидерите обсъждат общата си стратегия спрямо Лондон

За първи път от 40 години насам те заседават без Великобритания

29.06.2016 | 13:53 Редактор: Ирина Георгиева
Евролидерите обсъждат общата си стратегия спрямо Лондон

27-те лидери на ЕС без Дейвид Камерън обсъждат на неформална среща общата си стратегия спрямо Лондон. За първи път от 40 години насам те заседават без Великобритания. 

Вчера страните-членки не успяха да се споразумеят с Камерън по условията за прекратяване членството на Обединеното кралство. Началото на преговорите се очаква най-рано през есента. 

Непосредствено преди втория ден от заседанието в Брюксел никой от европейските лидери не коментира атентатите в Истанбул. Въпреки отсъствието на англичаните от заседанието, всички говореха за Камерън и разединеното кралство. 

"Днес не е за Камерън. Той и Великобритания знаят какво да правят след решението си. Денят е посветен на нас, какво ще правим ние, нашият съюз и как ще се подготвим за преходния период", заяви президентът на Литва Далия Грибаускайте.

"Повече от всякога се нуждаем от обединена Европа на фона на едно разединено Кралство. Няма да започнем преговори преди задействане на член 50. Първо член 50, после ще говорим", добави от своя страна премиерът на Люксембург Хавиер Бетел.

"Великобритания взе своето решение и тази сутрин вече няма място на масата за преговори", подчерта председателят на ЕК Жан Клод-Юнкер.