Президентът Плевнелиев: България остро осъжда проявите на насилие и всички форми на тероризъм

Лидери от цял свят осъдиха нападението на летище "Ататюрк" в Истанбул

29.06.2016 | 13:16 Редактор: Мария Аладжова
Президентът Плевнелиев: България остро осъжда проявите на насилие и всички форми на тероризъм

Лидери от цял свят осъдиха атентата на летище "Ататюрк" в Истанбул, при който загинаха 36 души, а други 147 бяха ранени.

„Новината за терористичните актове довели до убийството на невинни граждани и много ранени, дълбоко ме потресе и наскърби. Република България остро осъжда тези прояви на насилие и всички форми на тероризъм, насочени срещу мирни граждани, които не могат да бъдат оправдани по никакъв начин“, се казва в писмото на президента Росен Плевнелиев. „В този тежък момент, бих искал да изразя нашата съпричастност и съчувствие и да пожелая бързо възстановяване на пострадалите“, се казва още в съболезнователното обръщение на държавния глава. 

Рано сутринта премиерът на Малайзия Нажиб Разак осъди атентаторите, като нарече случилото се "отвратително деяние" и призова мюсюлманските държави да обединят усилия в борбата с тероризма, съобщи агенция Anadolu.

"Малайзия има твърда позиция и е готова да се обедини с всички страни в борбата срещу бича на тероризма", заяви той, като изрази съболезнованията си на семействата на жертвите и готовност да помогне на Турция.

"Силно призоваваме мюсюлманските страни да се обединят и да увеличат сътрудничеството си, особено в борбата с терористичните актове от страна на тези, които хулят името на Исляма", чете се още в публикациите на Разак във Facebook и Twitter.

"Ужасен съм от нападението в Истанбул тази вечер. Мислите и молитвите ми са с всички засегнати", написа британският премиер в оставка Дейвид Камерън.

Главата на белгийското правителство Шарл Мишел също осъди действията на атентаторите: "Нашите мисли са с жертвите от атаките на летището в Истанбул. Ние осъждаме тези брутални актове на насилие", заяви той.

Германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер каза, че е бил шокиран, когато чул новината: "Нашите мисли са с народа на Турция. Германия стои зад него."

Върховният представител на ЕС по външната политика и политиката на сигурност Федерика Могерини описа случилото се на летище "Ататюрк" като "поредна трагична терористична атака в Турция. ЕС е с турския народ. Сърцето ни е с всички тях."

Иранският външен министър Мохамед Джавад Зариф също осъди нападението и призова за глобална борба срещу тероризма.

"Тероризмът още веднъж издигна своята грозна глава над летището на нашия съсед и приятел. Насилието на екстремизма е глобална заплаха и ние трябва да се изправим срещу него заедно", написа той.

Канадският външен министър Стефан Дион също използва Twitter акаунта си, за да осъди нападението, като декларира, че Канада подкрепя Турция в този сложен за страната момент. 

По официални данни на информационна агенция SPA на Саудитска Арабия, саудитският крал Салман бин Абдулазиз Ал Сауд е изрази съболезнованията си на президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган.

Правителството на Австралия също осъди терористичната атака:

"Правителството ни не може да не изрази нашата тревога и загриженост затова, че невинни хора загубиха живота си при атентатите на летище "Ататюрк" в Истанбул", се чете в изявление външното министерство на страната.

Министерството на външните работи на Пакистан също се присъедини към призивите за солидарност и единност.

"Поднасяме нашите най-искрени съболезнования на опечалените семейства и на братския народ и правителство на Турция. Ние също молим за-бързото и най-пълно възстановяване на ранените в тази жалка атака. Солидарни сме с братския народ на Турция в борбата им срещу тероризма. Няма никакво съмнение, че този бич ще бъде преодолян с желязната воля на Турция и нейната непоклатима решителност."