Свидетелите на кървавите атаки в Истанбул споделят ужасяващи детайли

Имаше кръв и ранени пътници навсякъде, споделиха те пред световните медии

29.06.2016 | 10:44 Редактор: Ирина Георгиева
Свидетелите на кървавите атаки в Истанбул споделят ужасяващи детайли

Очевидци разказаха за кървавите сцени и за преживяното след самоубийствените атаки на международното летище "Ататюрк" в Истанбул, които отнеха живота на поне 36 души. Те описаха сцени на хаос и ужас, когато атентаторите детонирали експлозивите и открили огън, пише Business Insider.

"Имаше кръв и ранени пътници навсякъде", сподели иранец в BuzzFeed.

"Чухме изстрелите, докато се чекирахме. Грабнах семейството си и започнахме да бягаме", заяви Джим Хьонг Лий от Южна Корея пред The Telegraph. "След това някой ни махна от молитвената стая и ни скри там, докато полицията дойде".

Един от пътниците, който току що пристигнал Лорънс Камерън разказа пред CNN, че е заварил сцена подобна на "филм с бедствие".

"Имаше огромна тълпа от пищящи хора. Някои падаха един върху друг. Момче в инвалидна количка беше изоставено, докато всички бягаха първо към западната част на сградата, а след това тичаха в обратна посока. Никой не знаеше какво се случва", обясни още Камерън пред CNN.

"Все едно някой беше дошъл с булдозер и просто беше минал през целия вход на терминала", добави той.

Друга свидетелка сподели пред CNN, че властите са отвели нея и още около 30 души в женската стая за молитви. По думите й, когато са били освободени в залата на главния терминал е имало кървави следи от обувки по пода.

"Имаше много кръв", разказа тя пред CNN. "Имаше толкова много стъкла по пода, които се забиваха в краката ни и заради които не успяхме да сме измъкнем веднага."

Подобна сцена описа и Джуди Фавиш.

"Хаос, кръв, а хората бягат. Тревожност и притеснение. Беше ужасно", заяви тя пред CBS News.

По думите й властите са завели нея и други пътници в мазето на кафето за повече от два часа след експлозиите. Тя разказа как някои от тях са били простреляни и са кървели.

"Имаше няколко души, които получиха наистина лоши пристъпи на паник атаки. Те буквално бяха с конвулсии и страшно притеснени", каза тя за CBS News." А после една жена, мисля, че тя получи сърдечен удар, отново заради страха."