fallback

ЕС ще предложи членство на Македония, но ...

Страната едва успява да подреди своя дневен ред

28.06.2016 | 21:48

ЕС е готов да предложи преговори за членство на Македония, ако обстановката в страната се нормализира. Това каза комисарят по европейската политика за съседство и преговори за разширяване Йоханес Хан, предаде „Фокус“ от Брюксел. Той сподели, че относно перспективите пред страната, лично се ангажира с решаването на проблемите в Македония.

Хан се надява да бъде постигната договореност за дата за предсрочните парламентарни избори, с което ще бъде и превъзмогната усложнената ситуация. 

Комисарят каза, че на среща с лидера на едната от двете големи албански партии,е била засегната темата за ясна представа на политическа обстановка. 

Според Хан, Европейският съюз прави всичко възможно да бъде разрешен конфликтът в Македония, защото държавата продължава развитието си в рамките на европейските стандарти.

Йоханес Хан сподели, че приветства всякакъв вид инициатива от страна на България или на Гърция да помогнат по темата, за да добие бившата югославска република Македония нов облик.

Комисарят каза още, че срещата на министрите на външните работи миналата седмица, не е била тайна, а с цел да се изразили загриженост за сегашната обстановка в Македония и за невъзможността страната да подреди своя дневен ред. Хан каза още, че в Европейския съюз са готови, ако ситуацията в Македония се нормализира, на страната да бъдат предложени преговори за европейско членство. 

fallback
Още от Свят
fallback