ЕНП зове за бързи преговори за излизането на Великобритания от ЕС

Трябва да се спре растящата вълна на популизма, заяви Антонио Таяни

28.06.2016 | 12:10 Редактор: Луиза Божинова
ЕНП зове за бързи преговори за излизането на Великобритания от ЕС

В "Двореца на академиите" в Брюксел започва срещата на върха на лидерите на страните членки на Европейския съюз (ЕС) от политическото семейство на Европейската народна партия (ЕНП). Основната тема са разултатите от състоялия се на 23 юни референдум във Великобритания. Срещата предхожда Европейския съвет, който ще започне по-късно следобед.

Преговорите за излизането на Великобритания от Европейския съюз (ЕС) трябва да бъдат бързи, призовават Жозеф Дол, председател на Европейската народна партия и Манфред Вебер, председател на парламентарната ѝ група, цитирани от "Фокус".

Според първия вицепрезидент на Европейския парламент Антонио Таяни, трябва да се спре растящата вълна на популизма, като се действа бързо и през следващите две години да бъде постигнато добро споразумение с Великобритания. За целта страната трябва да подаде пред ЕС така наречената нотификация – т.е. молба за напускане, за да бъде задвижена процедурата за излизане съгласно член 50-ти. Без нотификация няма Брекзит.

Според Таяни независимо от Брекзит Европейският съюз трябва да разреши неотложно проблемите с миграцията и тероризма, като настоя да се работи и за мир в Сирия.

За справяне с новия тероризъм, който идва от Сирия, от Ирак, от Близкия изток, като решение той посочи повече сътрудничество между службите в Европа, между министерствата на вътрешните работи на страните членки и повече сътрудничество със САЩ и Русия.

 За него ключово е и намаляването на публичния дълг във всяка страна член, изготвянето на единна индустриална политика, както и укрепването на реалната икономика, на малките и средни предприятия, на земеделието, на търговските организации.

Като друг важен елемент за ЕС Антонио Таяни посочва завършването на Търговското споразумение със САЩ.

Не на последно място той настоя да се ограничи разрастването на бюрокрацията в Европейския съюз.

Преди срещата на върха на Европейската народна партия в Европейския парламент започват дебатите по резултатите от референдума във Великобритания. Те ще завършват с приемането на резолюция, а в началото обръщения ще отправят председателите на Европейския съвет Доналд Туск и на Европейската комисия Жан Клод Юнкер.