fallback

Ердоган се срещна с лидера на Хамас Халед Машаал

Срещата е била насочена за разрешаване на конфликта в Ивицата Газа

25.06.2016 | 14:45 Автор: Мария Аладжова

Турският президент Реджеп Таип Ердоган се срещна с лидера на палестинската група Хамас Халед Машаал в Истанбул, съобщи агенция Anadolu.

Ердоган и Масал са обсъдили начините да бъдат изгладени разногласията между палестинците, както и осигуряването на хуманитарна помощ от турска страна, разказа източник от турското председателство.

Ердоган е подчертал по време на срещата, че Турция е готова да помогне за облекчаване на страданията на палестинците, довери източник, който остана анонимен.

През април на 2014 г. съперничещите си палестински групировки Хамас и Фатах подписаха дългоочаквано споразумение за помирение, с което призоваха за сформирането на палестинско правителство, което да се наеме със задачата да следи палестинските законодателни и президентски избори.

Въпреки че правителството бе сформирано два месеца по-късно, то все още не е поело ръководна роля в управляваната от Хамас Ивица Газа, докато връзката между двете фракции остава прекъсната поради множеството дългогодишни различия.

Представители на двете съперничещи си групи проведоха поредица от срещи в Доха в опит да обсъдят начини за прилагане на споразумението, но така и не успяха да стигнат до пробив.

fallback
Още от Свят
fallback