Лондончани настояват за нов референдум

Онлайн петиция е събрала 420 хил. подписа на британци, които настояват да бъде организирано ново допитване

25.06.2016 | 10:04 Редактор: Мария Аладжова
Лондончани настояват за нов референдум

Британските привърженици на евроинтеграцията събраха над 420 хил. подписа в оналйн петиция, която призовава управляващите да разгледат възможността за провеждане на нов референдум за членство на Великобритания в ЕС, съобщава ТАСС.

Ние, долуподписаните, призоваваме правителството да приложи правилото, съгласно което, ако гласувалите против членство в ЕС са под 60%, а участието на избирателите е под 75%, то тогава следва да бъде проведен друг референдум, чете се в петицията.

Сайтът на британския парламент, където е регистрирано становището на британците, радеещи за ЕС, беше временно недостъпен заради прекалено натоварване.

Мнозинството сред подписалите се са жители на Лондон. Именно този район, в преобладаващата си част, гласува "за" оставане в ЕС.

Съгласно закона, за да бъде разгледана петицията в парламента, са необходими 100 хил. подписа. 

На референдума в четвъртък 51,9% от биртанците гласуваха за излизане от ЕС, докато против се обявиха 48,1%.

Референдумът носи препоръчителен характер. Това означава, че резултатите ще бъдат внесени в Долната камара на британския парламент, който може да се съобрази с решението на народа, но има и пълномощията да направи обратното. 

Вчера обаче премиерът в оставка Дейвид Камерън обеща, че ще се съобрази с волята на мнозинството, гласувало "за" излизане от Европейския съюз.

/Автор: Мария Аладжова/