fallback

Великобритания официално пое към изхода на Европа

Близо 30 милиона от общо 46-те милиона британци са отишли до урните, за да упражнят правото си на глас

24.06.2016 | 14:26 Автор: Луиза Божинова

След близо 43 години Обединеното кралство реши официално да напусне пределите на ЕС. Резултатите от историческия за страната референдум показаха, че в подкрепа на Брекзита са гласували Англия и Уелс, а срещу напускането на еврообщността се обявиха Шотландия, Северна Ирландия и Гибралтар. Британците остават разделени в мнението си за резултата. 

"Новината за резултата от референдума е голям шок за мен. Бях изненадан тази сутрин да видя, че британците са гласували в подкрепа на Брекзита. Мисля, че пред нас се очертават много тежки няколко години", коментира Том Круук. 

"Резултатът е изключително неприятен за мен. Това е идиотско решение и икономическо самоубийство за нас", каза Лаура Кларки. 

"Мисля, че съществуването на ЕС продължи твърде дълго. Мисля, че резултатът е добър не само за нас, но и за страната като цяло", смята Стив Кенеди. 

"Надявам се ситуацията да се стабилизира съвсем скоро. Естествено беше пазарите да реагират, но съм оптимисти и мисля, че всичко ще отшуми. 

По време на вчерашния референдум дори лошото време в някои части на Острова не можа да откаже избирателите. На места се наложи някои секции да бъдат преместени, но въпреки това пред тях се извиха дълги опашки от желаещи да упражнят правото си на глас. 

Според данните на избирателната комисия близо 30 милиона от общо 46-те милиона британци са отишли до урните, за да упражнят правото си на глас. Избирателната активност е била 71,8 процента. Това е и най-високата активност на избори от 1992 година насам. 

"Резултатите от всички 382 избирателни района вече са официално въведени в нашата база данни затова мога да обявя края на броенето на гласове на територията на цялата страна. С оглед на постъпилата информация мога да кажа, че "за" напускане на ЕС са гласували 17 410 742 души, а в подкрепа на оставането в рамките на еврообщността своя глас са дали 16 141 241 души", казва Джени Уотсън, председател на ЦИК. 

Технически въпреки положителния вот в подкрепа на излизането на Великобритания от ЕС минималният период за напускане е две години. През този период Лондон ще продължи да спазва европейските договори и закони, но няма да участва във вземането на решения в съюза, докато преговаря по споразумение за оттегляне и условията на отношенията с останалите страни членки. 

Британските депутати имат правото и да блокират излизане от ЕС, като пренебрегнат волята на народа, тъй като резултатът от допитването не е правнообвързващ.

 

fallback
Още от Свят
fallback