fallback

Официално: Сенатът в САЩ отхвърли законопроекта за контрол на оръжията

Решението предизвика бурни реакции между двете сили - демократи и републиканци

21.06.2016 | 14:49 Автор: Мария Аладжова

Както републиканците, така и демократите предложиха мерки за разширяване на проверките на лица, желаещи да закупят оръжие.

Спорът между двете партии беше за ефективността на предложените от тях ограничения. 

Така политическите опоненти доказаха, че не са склонни на компромиси и нямат намерение да отстъпват от позициите си по въпроса за оръжията. Общо 4 проектопредложения бяха отхвърлени от сенаторите – две на демократите и две на републиканците. Резултатът от гласуването беше очакван. Сенаторът от Кънектикът Крис Мърфи от Демократическата партия, който предложи една от двете мерки, реагира гневно след отхвърлянето ѝ от Сената: "Вярвам, че за от всички психологически травми, които идват със загубата на близък или роднина – по-голямата вреда е когато разберете, че на хората, за които сте гласували да управляват страната, не им пука", каза той. 

Въпреки гласуването в Сената социологическо проучване на Си Ен Ен сочи, че повечето американци, подкрепящи както републиканците, така и демократите, са "за" увеличаване на контрола над оръжията. 90% от републиканците, 85% от демократите и 83% от независимите подкрепят забрана продажбата на оръжия на лица, включени в списъци с терористи.

 

fallback
Още от Свят
fallback