Вирджиния Раджи стана първата жена кмет на Рим

37-годишната кметица влязла в политиката, след като се сблъсквала с дупките по пътя и мръсните паркове

20.06.2016 | 16:53 Редактор:
Facebook
Facebook

Вирджиния Раджи - жената, извела италианското популистко "Движение 5 звезди" до историческа победа на местните избори в Рим - няма нищо общо с образа на агресивния политик.

Първата в историята кметица на Рим е адвокат по гражданско право в известна юридическа фирма. Тя живее в предградията със съпруга си радиопродуцент и синът им Матео, роден през 2010 г.

37-годишната Раджи влязла в политиката, след като се сблъсквала с редица проблеми от всекидневието - дупки по пътя, паркирали на пътното платно автомобили, мръсни паркове. Осъзнавайки, че традиционните политици не се интересуват от решаването им, тя решила да се захване с политика.

През 2011 г. Раджи става член на "Движение 5 звезди", а две години по-късно - местен съветник, печелейки малко над 1500 гласа. През февруари тя беше избрана за кандидат-кмет при допитване в интернет с участието на малко под 4000 партийни активисти.

Завършила с отличен успех столичния университет "Рома Тре", Раджи е специализирала авторско право и интелектуална собственост и говори свободно английски. За себе си казва, че е страстен читател, а любимата й книга е "Малкият принц".

Макар през ноември миналата година партийният лидер Бепе Грило да заяви, че евентуална бъдеща управа на "Движението 5 звезди" в Рим ще трябва да вземе драстични мерки "със значителни странични последици" за финансовото оздравяване на затъналия в дългове град, Раджи отправяше по-оптимистични послания по време на кампанията си.

Бъдещата кметица се обяви против домакинство на Рим на летните олимпийски игри през 2024 г. с аргумента, че "би било престъпление" да се поеме такъв ан гажимент, преди да се решат проблеми като задръстванията и дупките по улиците. 

Политическите съперници на Раджи се опитаха да поставят под съмнение почтеността й, като обърнаха внимание на факта, че правната й фирма е работила за бившия премиер Силвио Берлускони, около който имаше много скандали, и я обвиниха, че е нарушила правилата за прозрачност, като не е декларирала, че е работила за орган на общественото здравеопазване.

Раджи отрича да е извършвала закононарушения и повечето анализатори отхвърлят обвиненията срещу нея като неоснователни и удари под пояса.

Независимо от всичките й предполагаеми недостатъци, на жителите на Рим така им беше дошло до гуша от статуквото, включително от корупцията, парализиращите дългове и неработещите обществени услуги, че кандидатката на противниците на върхушката при всички положения беше фаворит за кметския пост, пише БТА.