"Нормандската четворка" се събира за нова среща

Очаква се кръглата маса да е тази седмица

20.06.2016 | 15:52
Архив

Немският канцлер Ангела Меркел и френският президент Франсоа Оланд смятат да проведат нова среща във формата „нормандска четворка“ по разрешаването на конфликта в Източна Украйна, предаде Deutsche Welle. Чуждите медии споделят, че се очаква срещата да бъде на високо равнище и "втори дубъл" на минската среща.

Според тях, съвещанието на „високо равнище“, посветено на подготовката на срещата между президентите на Франция, Украйна и Русия Франсоа Оланд, Петро Порошенко и Владимир Путин и германския канцлер Ангела Меркел, ще се състои още тази седмица. 

Новият контакт между четиримата лидери ще се състои още преди срещата на високо равнище на НАТО на 8 и 9 юли във Варшава. Целта на разговорите е да се понижи напрежението, свързано със заседанието на страните от Алианса. На предишната кръгла маса на четирите страни, се обсъждаха теми за сигурността. Четиримата лидери съгласуваха разполагането на военни съединения в близост до линията на контакт, създаването на демилитаризирани зори в съответствие с конкретни координати и срокове. 

Стигна се до съгласие за обмен на информация и за отказ от провеждане на военни маневри в близост до линията на съприкосновение. Припомняме и за телефонните преговори между лидерите на страните от „нормандската четворка“, а лично в този формат те се срещнаха за последен път през октомври миналата година.