Евро 2016: Ще се стигне ли до дисквалификация на руския национален отбор?

Подобни истории се случват на всички мащабни спортни събития, коментира спортният журналист Дмитрий Чуковски

18.06.2016 | 13:46 Редактор: Мария Аладжова
Евро 2016: Ще се стигне ли до дисквалификация на руския национален отбор?

Подобни истории се случват на всички мащабни спортни събития. От една страна част от феновете възприемат сбиванията като неразделна част от съпричастността си към своя отбор. Трябва да се отбележи, че това е характерно не само за руските фенове. От друга страна, знаем, че има технологии, които позволяват минимизирането на подобни сблъсъци. Във Франция, обаче, те не бяха използвани пълноценно.

Това каза спортният журналист и бивш главен продуцент на спортните канали на руската телевизия НТВ Дмитрий Чуковски относно футболните мелета в Марсилия, в които участваха руски и анлгийски запалянковци.

Според него твърденията, че феновете са част от заговор и пристигат специално, за да организират побои, са политиканство.

"Дори УЕФА е наясно, че реално Руският футболен съюз не е в състояние да контролира случващото се в бара в Марсилия, Лион или който и да е френски град, и че условните дисквалификации се отнасят до случващото се на стадиона по време на футболна среща", каза той, цитиран от БНР.

"Може ли Руският футболен съюз дистанционно да контролира случващото се на стадион, където няма проверки, детектори, техника за откриване на пиротехника? Затова условната дисквалификация е просто размахване на пръст, което означава „Да видим какво ще се случи оттук нататък”, категоричен бе журналистът.

Според Чуковски няма да се стигне до реална дисквалификация, тъй като наказанието се дава за някаква вина, а Руският футболен съюз няма вина за тези събития.