Хилари Клинтън с победа във Вашингтон

"Тръмп е напълно неподготвен за президент на САЩ", категоричен е Бърни Сандърс

15.06.2016 | 14:00 Редактор: Тодор Петров
Хилари Клинтън с победа във Вашингтон

Победа за Хилари Клинтън на първичните избори на Демократическата партия във Вашингтон, окръг Колумбия. Бившият държавен секретар на САЩ получава около 80 процента от гласовете. Съперникът й - сенаторът от Върмонт Бърни Сандърс, получава около 20 на сто подкрепа.

Анализатори коментират, че тези първични избори имат чисто формална функция, тъй като Клинтън още миналата седмица събра необходимия брой делегатски гласове за номинацията на партията си за Белия дом. В момента опонента й  Сандърс е под натиск да се оттегли от надпреварата и да помогне за единството на Демократическата партия, за да бъде победен кандидата на републиканците Доналд Тръмп.

"Доналд Тръм е напълно неподготвен за президент на САЩ. Да водиш кампания, основана на думи на омраза, на опити за разделяне на нацията, е неприемливо. Наистина не мога да приема факта, че през 2016 година Републиканската партия ще има подобен кандидат за Белия дом", коментира демократът Бърни Сандърс.
 
Бърни Сандърс обаче отказа да посочи дали ще призове привържениците си да гласуват за Клинтън на партийния конгрес във Филаделфия. Той заяви, че ще говори за бъдещето на кампанията си на специална пресконференция утре, 

Сандърс настоя също да се премахне статута на т.нар "суперделегати" в партията – това са делегати, които могат да дадат гласа си за когото си изберат на националния конгрес. Повечето суперделегати тази година подкрепят Хилари Клинтън.