Естония е "за" присъединяването на България към Шенген

Цецка Цачева се срещна с вътрешния министър Хано Певкур

15.06.2016 | 08:04 Редактор: Луиза Божинова
Естония е

Вътрешният министър на Естония Хано Певкур потвърди подкрепата на страната за присъединяването на България към Шенгенската зона по време на среща в Талин с председателя на българския парламент Цецка Цачева, както и с делегация български депутати, съобщи The Baltic Times.

"Според мен същите принципи трябва да бъдат следвани за приемането на нови членове в Шенген, каквито са използвани за увеличаването на визовата свобода спрямо Грузия и Украйна. Когато една държава изпълни изискванията и своята част от това, което е договорено, Европейския съюз (ЕС) трябва да приложи бързо това решение“, заяви Певкур, цитиран от изданието.

По въпроса за мигрантската криза той и Цецка Цачева сложиха ударение върху това, че външните граници на ЕС трябва да бъдат поставени под контрол. Цачева заяви, че достъпът до ЕС трябва да бъде гарантиран за хората, които наистина се нуждаят от защита, докато икономическите мигранти трябва да бъдат отпращани.

Певкур представи естонската практика за прием на бежанци от войни, като заяви, че Естония проверява миналото на бежанците и провежда интервюта с тях преди те да бъдат изпратени в страната.