fallback

Терористичен акт във Франция: Мъж уби полицай и съпругата му

Една от информационните агенции на джихадистите от "Ислямска държава", която пое отговорност за трагедията твърди, че нападателят е бил техен член

14.06.2016 | 13:12 Автор: Ирина Георгиева

Терористичен акт - така Франция определи убийството на полицай и съпругата му в предградие на Париж тази нощ. Въоръжен нападател намушка до смърт 42-годишния командир Жан-Батист Салвен пред дома му, след което взе съпругата и сина му за заложници. Атаката си мъжът е предавал на живо във Facebook.

Нападателят беше ликвидиран след няколкочасови неуспешни преговори с полицията. Той е идентифициран като 25-годишния Лароси Абала - съсед на семейството. 

Очевидци на заложническата криза съобщиха, че преди полицията да нахлуе, в къщата се чули изстрели и експлозия. Органите на реда намерили простреляна съпругата на полицая, но успели да изведат жив сина на семейството. 

"Случилото се е без съмнение терористичен акт, целящ да всее ужас и паника у хората. Франция не е единствената държава, станала обект на подобни нападения. Случилото се в Орландо преди няколко дни го дoказва. Но като европейска държава Франция се изправя пред все повече заплахи от подобен род. Не трябва да забравяме трагедиите, които ни сполетяха през миналата година", заяви френският президент Франсоа Оланд.

Според разследващите нападателят е бил известен на полицията. Той е бил осъден на 3 години затвор, от които 6 месеца условно по време на процес с още други 7 терористи за "престъпна връзка с цел подготвяне на терористични атаки". Според очевидци, които подали сигнала за нападението до полицията, Абала крещял ислямистки лозунги преди да намушка полицая.

Една от информационните агенции на джихадистите от "Ислямска държава", която пое отговорност за трагедията твърди, че нападателят е бил техен член.

 

fallback
Още от Свят
fallback