Стрелецът от Орландо бил известен на ФБР преди инцидента

За първи път обърнали внимание на Омар Матийн през 2013 г., когато заявил пред колеги, че може би има връзки с терористи

13.06.2016 | 07:26 Редактор: Луиза Божинова
Стрелецът от Орландо бил известен на ФБР преди инцидента

29-годишният Омар Матийн , който уби над 50 души в гей клуб в американския град Орландо, е бил известен на ФБР преди инцидента и от известно време е бил в полезрението на агентите от организацията, предаде  ВВС.

"ФБР за първи път обърна внимание на Матийн през 2013 г., когато той е допуснал подстрекаващи коментари в разговор със свои колеги на работа, заявявайки, че може би има връзки с терористи. По време на разследването на това ние не потвърдихме обоснованост на направените от него заявления и делото е било затворено“, заяви сътрудникът от ФБР Роналд Хопър.

През 2014 г. Матийн отново е привлякъл вниманието на службите заради възможни връзки с лицето Абу Салах от САЩ, който е бил камикадзе на ислямистите в Сирия.

ФБР е провело разследване, включително и разпит с Матийн. Правоохранителните органи са достигнахме до извод, че контактите са били минимални и не дотолкова съществени, че да бъдат заплаха, твърди Холър.

Петдесет души загинаха, а още 53 бяха ранени при най-голямата масова стрелба срещу цивилни в историята на САЩ, която се случи в събота в нощен клуб "Пулс" в Орландо. Извършителят Омар Матийн е обявил преди нападението своята лоялност към "Ислямска държава“.

Американският президент Барак Обама определи стрелбата в град Орландо за "терористичен акт“. Днес държавният глава  както и вицепрезидентът Джо Байдън ще проведат среща с ръководството на основните антитерористични агенции на страната. На съвещанието ще присъстват директорът на ФБР Джеймс Коми, министърът на вътрешната сигурност Джей Джонсън, директорът на националния антитерористичен център Николас Расмусен и първият заместник-генерален прокурор Сали Йейтс.

"Те ще предоставят информация за разследването на нападението в Орландо", пише в съобщение на прес-центъра на Белия дом.