Пилотите на "Ер Франс" се вдигнаха на стачка

Авиокомпанията отмени 30% от планираните за събота полети

11.06.2016 | 10:46 Редактор: Луиза Божинова
Пилотите на

Пилотите на френската авиокомпания "Ер Франс" започнаха 4-дневна стачка, която може да попречи на хиляди футболни фенове да присъстват на мачовете във втория ден от Евро 2016, предаде ВВС.

Причината за недоволството на стачкуващите са новите мерки, които влязоха в сила преди седмица и които предвиждат намаляване на заплатите на пилотите. Протестът има за цел и да защити работните места на пилотите на "Ер Франс", които според профсъюза са застрашени от другите компании на групата "Ер Франс-КЛМ".

Авиокомпанията отмени 30% от планираните за събота полети, но възнамерява да даде приоритет на курсовете до градовете, където се провеждат футболните срещи.

Стачката на пилотите е само една от многобройните протестни акции, които се провеждат на национално ниво срещу реформите в трудовото законодателство, които ще позволят по-лесното наемане и уволняване на работниците.

Освен това, до сряда в Париж ще стачкуват служителите по чистотата.

Влаковете подновиха движението си след 9-дневна стачка, а в края на май бензиностанциите останаха без гориво заради блокадата на рафинериите.

По-рано тази седмица френският президент Франсоа Оланд увери, че стачките няма да попречат на Евро 2016. "Държавата ще вземе всички мерки в отговор на стачките, които разтърсват Франция преди европейското футболно първенство", заяви Оланд.

Той отправи призив към всички да проявят отговорност към едно от най-важните спортни събития за страната.