fallback

Обама официално подкрепи Хилари Клинтън в президентската надпревара

Стана и ясно, че Бърни Сандърс засега не се е отказал от надпреварата за Белия дом

10.06.2016 | 17:12 Автор: Ирина Георгиева

Президентът Барак Обама официално подкрепи кандидатурата на Хилари Клинтън, която се бори за номинацията на демократите за кандидат за Белия дом. Във видео, което бе представено от предизборния щаб на Клинтън той казва, че е "изпълнен с ентусиазъм и няма търпение да започне предизборна кампания заедно с Хилари".

Само час, след като американският президент обяви подкрепата си за Хилари Клинтън, говорителят на Белия дом Джош Ърнест определи разследването на ФБР за изтеклите имейли на бившия държавен секретар като "криминално преследване". По думите му държавният глава е отказал да се намесва в случая, тъй като има доверие в опита и уменията на разследващите прокурори, които ще следват доказателствата до край. 

Скандалът с кореспонденцията на Клинтън като държавен секретар отново излезе на дневен ред, след като ФБР започна разследване, касаещо имейли между американски дипломати в Исламабад и служители в Държавния департамент във Вашингтон. 

Електронните писма са изпратени от личния компютър на Хилари Клинтън, което е нарушение на процедурите за сигурност. 

Междувременно стана ясно, че съперникът на Хилари Клинтън в борбата за номинацията на демократите Бърни Сандърс засега не се е отказал от надпреварата за Белия дом. Той се срещна с президента Барак Обама вчера и пред репортери бе категоричен, че ще продължи кампанията си и за предстоящите първични избори във Вашингтон във вторник. 

"Говорих съвсем за кратко с Хилари Клинтън миналия вторник, когато я поздравих за победата. Обещавам да се срещна с нея, за да можем да обсъдим обща стратегия срещу републиканския кандидат Доналд Тръмп. От особена важност е да покажем единност в подобен момент", коментира Сандърс.

Сандърс не подкрепи Клинтън, която спечели достатъчно делегатски гласове на провелите се тази седмица първични избори на Демократическата партия в САЩ. Той бе категоричен, че ще се бори до край не само за номинацията на партията си, но и срещу това да не спечели кандидатът на републиканците Доналд Тръмп.

 

fallback
Още от Свят
fallback