fallback

Украйна не иска повече руски газ

Остават й само доставчици от Европа

10.06.2016 | 14:51

Украйна отхвърли и през третото тримесечие да купува от „Газпром“ газ по 177 долара за 1000 кубични метра. Тя реши да се ограничи само с доставките от Европа. Това заявява в Туитър директорът по развитието на бизнеса в Нафтогаз Юрий Витренко, цитиран от ТАСС.

Руският министър на енергетиката Александър Новак бе категоричен, че през третото тримесечие „Газпром“ ще продава на Украйна газа за 177 долара. Това означава, че цената всъщност ще бъде 182-183 долара, отбелязва той, изтъквайки, че до скоро на германския пазар юлската цена на газа е била под 173 долара. В понеделник председателят на управителния съвет на Нафтогаз Украйна Андрий Коболев заяви, че компанията може да възобнови вноса на газ от Русия през третото тримесечие на 2016 година ако получи отстъпки от цената.

На следващия ден президентът на руския холдинг Газпром Алексей Милер съобщи, че е получил писмо от „Нафтогаз“ с молба да възобнови доставките на газ за девет месеца - през втората половина на 2016 година и първото тримесечие на 2017 година. Украйна спря да купува руски газ от ноември 2015 година.

fallback
Още от Свят
fallback