Хилари Клинтън спечели номинацията на демократите за президент

Тя събра необходимия брой делегати, Бърни Сандърс оспори резултатите от Пуерто Рико

07.06.2016 | 13:30 Редактор: Тодор Петров
Хилари Клинтън спечели номинацията на демократите за президент

Хилари Клинтън спечели номинациите на Демократическата партия за президент на САЩ, след като получи необходимия брой делегати. Клинтън достигна прага с голяма победа в Пуерто Рико и с подкрепа в последната минута от суперделегатите, които й дадоха гласа си преди партийния конгрес в края на юли.

Победата на бившия държавен секретар на САЩ бе обявена над шест часа след затварянето на изборните секции в американската територия, която участва в първичните избори, но не и в президентския вот. Според резултатите от преброяването Клинтън е спечелила 64 на сто от гласовете срещу 35 на сто за другия претендент за президентската кандидатура на Демократическата партия  - Бърни Сандърс.

Преди разпределянето на 67-те делегати от Пуерто Рико, Клинтън имаше нужда само от около 60, за да достигне необходимите 2383 делегати, с които да спечели кандидатурата на своята партия.

"Току-що научих новината, че сме на прага на исторически и безпрецедентен момент. Но преди окончателната победа имаме изключително много работа за вършене. Имаме още първични избори за печелене и трябва да се борим за всеки един глас", коментира Хилари Клинтън. 

Бърни Сандърс оспори резултатите от Пуерто Рико и заяви, че "суперделегатите" не трябва да влизат в сметката, защото гласовете им ще станат официални едва на конвенцията на Демократическата партия във Филаделфия, която ще се състои от 25 до 28 юли. Той подчерта, че до края на юли има много време. Очаква се Клинтън да спечели окончателно първичните избори, които се провеждат днес в шест щата.