fallback

Президентът на Германия отхвърли предложението за втори мандат

Причината била здравословното му състояние

06.06.2016 | 17:15

Президентът на Германия Йоахим Гаук съобщи, че няма да се пусне в надпреварата за втори петгодишен мандат. Решението му вероятно ще предизвика борба в управляващата коалиция на канцлера Ангела Меркел за това кой да бъде негов последовател. През и 2017 година се очаква да бъде избран новият държавен глава на федералната република. В същата година ще се проведат и парламентарни избори. 

Гаук твърди, че се отказва от повторен мандат поради здравословни причини. припомняме, че президентът е на 76- годишна възраст."Не знам, дали ще имам жизеността и енергията за работата, която се изисква на този пост", посочи той на специална пресконференция в резиденцията си „Белвю”.

"Не взех това решение лесно. Защото смятам за огромна чест да служа на тази страна, на федерална република Германия. Всеки ден срещам хора, които упорито и безкористно работят за това страната ни да става по-силна и по-красива", допълни той.

Федералното събрание, което се свиква, за да избира президента, се състой от 1240 делегати. 50% от тях са депутати на Бундестага, а другата половина са представители на парламентите на федералните провинции. Те избират президент, който е сред кандидатите, издигнати от политическите партии. Сред вероятните кандидати на консерваторите за поста са финансовият министър Волфганг Шойбле и председателят на парламента Норберт Ламерт.

fallback
Още от Свят
fallback