Канада се възстановява след пожарите

Хората започнаха да се завръщат във Форт Макмъри

02.06.2016 | 13:40 Редактор: Ирина Георгиева
Канада се възстановява след пожарите

Животът в канадската провинция Албърта, където цял месец бушува опустошителен пожар, постепенно започва да се връща към нормалния си ритъм. 7500 от жителите на тежко засегнатия от бедствието град Форт Макмъри, които бяха евакуирани, вече се завръщат по домовете си.

Огнената стихия унищожи около 2500 сгради. Премиерът на канадската провинция Албърта, където е градът, Рейчъл Нотли заяви, че засега не е безопасно хората да се върнат отново в три района на града заради възможното наличие на вредни вещества в пепелта.

Властите обещаха да помогнат на хората за възстановяването на домовете им. Към момента има проблем със снабдяването със стоки от първа необходимост, които вероятно няма да стигнат за всички нуждаещи се.

"Призовавам всички жители на Форт Макмъри да проявят сила и търпение. Ще положим всички усилия, за да помогнем на пострадалите. За щастие овладяхме пожарите и ситуацията се подобрява с всеки изминал ден. Все още има много работа, но ще направим всичко, което зависи от нас", заяви Нотли.

През май от Форт Макмъри трябваше да бъдат евакуирани всичките над 80 хиляди жители. Стихията опустоши стотици хиляди хектари горски насаждения и успя да засегне територията на две провинции. Тук се намират най-големите петролни находища на Канада. Очаква се добивът на петрол в областта да бъде подновен до края на седмицата.