fallback

Тежки наводнения в Западна Европа: Стихията взе пет жертви

Хиляди, хванати във водния капан, са евакуирани

02.06.2016 | 13:20 Автор: Ирина Георгиева

Германия, Франция и Австрия бяха тежко засегнати от тежки наводнения. Стихията взе 5 жертви, а стотици хиляди хора останаха без ток. Хиляди, хванати във водния капан, са евакуирани.

Придошлите води разрушиха множество пътища в Германия. В Австрия силните дъждове, които се изляха в региона на Залцбург, принудиха редица училища да отменят занятията си. В Централна Франция само през последните няколко дни граждани са викали екипи за бързо реагиране повече от 8000 пъти, за да искат помощ при справянето си с наводненията. 

"Водата бе толкова силна и мощна и дойде внезапно. Буквално за пет минути всичко около мен бе наводнено. Успяхме да се спасим като се качихме на покрива на къщата си. Благодарни сме, че спасителите успяха да дойдат навреме", разказа Мартин Гейсхаузер.

"И преди сме имали наводнения. Но подобно нещо виждаме за пръв път. Сега бе по-лошо от преди. Къщата ни е напълно реновирана, но в момента е съсипана от водата. не знам как ще се справим без помощ от страна на властите", добави Сиеглинде Симбоек.

В Париж река Сена наводни крайбрежните райони на столицата и заплашва други френски градове. Транспортът във Франция също беше затруднен заради обилните валежи. Властите затвориха  пътища  по протежение на Сена от левия бряг в източната част до Айфеловата кула на запад. Нивото на водата се покачи с 4,3 метра.  Очаква се високите нива на реката да се задържат до петък.

 

fallback
Още от Свят
fallback