Протестите във Франция продължават

Железничарите недоволстват срещу трудовите реформи

01.06.2016 | 13:42 Редактор: Мария Аладжова
Протестите във Франция продължават

Служителите на железниците във Франция обявиха, че започват стачни действия само 9 дни преди началото на Европейското първенство по футбол. Железничарите се присъединиха към националния протест срещу планираните от кабинета на президента Франсоа Оланд трудови реформи. 

Днес в цялата страна се движат едва около 60% от високоскоростните влакове и около една трета от градските композиции, съобщи националният железопътен превозвач. 

35-часовата работна седмица на французите е една от най-кратките в Европа, а профсъюзите в страната са известни с това, че отстояват твърдо правата на членовете си. Ограничението на работната седмица до 35 часа бе въведено през 2000 г. 

Освен това законът изисква 11 последователни часа почивка между всеки два работни дни. Средният платен годишен отпуск на всеки служител в страната пък е 30 дни.

Планираните от кабинета на Оланд реформи позволяват на компаниите да поискат от служителите си да работят до 46 или 60 часа в извънредни ситуации. Според новите промени и задължителната 11-часова почивка може да бъде нарушавана.