fallback

Продължават масовите протести във Франция

В стачката се включват и железничарите, Оланд не се отказва от реформите

31.05.2016 | 14:05 Автор: Тодор Петров

Масовите протести срещу планираните от френския кабинет промени в трудовото законодателство продължават. Към стачните действия на работещите в държавния сектор и стачкуващите в петролните рафинерии, се присъединяват и служителите на железниците.

ЖП протестите ще затруднят допълнително транспортната система във Франция, която вече страда заради недостига на горива. В края на седмицата се очаква и протест на служителите на метрото, което напълно ще парализира френската столица Париж. 

Президентът Франсоа Оланд подчерта, че няма да се откаже от реформите, които улесняват наемането и освобождаването на служители. 

Междувременно работниците в обществения сектор в Белгия също обявиха стачка заради бюджетни съкращения. В националния протест се включиха полицаите, учителите и някои държавни служители. Работниците в затворите и машинистите също участват, като удължиха вече започналия протест в техните сектори. 

Синдикатите в Белгия организират стачката, защото са против промени в часовете за работа, както и повишаването на възрастта за пенсиониране.

 

fallback
Още от Свят
fallback