fallback

Снимка на мъртво бебе мигрантче разтърси света

То беше извадено от морето в петък след преобръщането на дървена лодка в Средиземно море

31.05.2016 | 13:56 Автор: Луиза Божинова

Снимка на удавило се бебе мигрантче в ръцете на германски спасител разтърси света. Фотографията, разпространена от хуманитарната организация Сий Уоч за пореден път разкри потресаващите размери на мигрантската трагедия.

Бебето, което е на видима възраст от една годинка, беше извадено от морето в петък след преобръщането на дървена лодка в Средиземно море. В имейл към снимката германският спасител, държащ мъртвото бебе, се представя само като Мартин и разказва емоционално как е видял трупа на детето и го е извадил от водата. 

Все още няма информация за мъртвото бебе, което е било предадено на екипажа на италианския военноморски кораб. Дори няма потвърждение дали става дума за момиченце или за момченце. Не се знае и дали близките на детето са сред оцелелите.

"Винаги е трудно, когато видиш подобна снимка. Осъзнаваш, че реалността е наистина жестока. Това е снимка, която показва истинската същност на мигрантската криза. И въпреки това трябваше да дадем гласност, за да може да се види истинското лице на тази трагедия", казва Рубен Нойгебауер, представител на хуманитарна фондация. 

Преди година друга снимка, на  3-годишното сирийче Айлян, лежащо бездиханно на турски плаж, накара светът да се замисли за истинското лице на бежанската криза. По данни на ООН от началото на 2014 година до момента над 8 хиляди мигранти са намерили смъртта си в средиземно море, опитвайки се да достигнат до бреговете на Европа. 

Жертвите само за миналата седмица са над 700, алармираха хуманитарни служители.

 

fallback
Още от Свят
fallback