Увеличават се разходите за отбрана на европейските членки на НАТО

Напускането на Великобритания от ЕС обаче ще окаже негативно влияние върху процеса, прогнозира Йенс Столтенберг

31.05.2016 | 07:13 Редактор: Ирина Георгиева
Увеличават се разходите за отбрана на европейските членки на НАТО

За първи път от близо десетилетие ще се увеличат военните разходи на европейските страни-членки на НАТО, пише The Financial Times. По думите на генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг обаче напускане на Великобритания от ЕС ще окаже негативно влияние върху процеса. 

"Обединеното кралство е страната с най-големи военни разходи и военни инвестиции в ЕС. Силна Великобритания, в силна Европа е важна за единството и стабилността", заяви Столтенберг, цитиран от "Фокус".

Европейските съюзници в НАТО са похарчили 253 млрд. долара за отбрана през изминалата година, в сравнение с 618 млрд. долара за САЩ. Според плановете, европейските държави трябва да харчат за отбрана 2% от БВП годишно, което означава, че те трябва да нараснат с 100 млрд. долара годишно. Сегашните харчове се равняват на 1,43% от БВП.

"Изправени сме пред несигурност, изправени сме пред повече заплахи, повече предизвикателства пред сигурността, отколкото сме срещали в продължение на едно поколение. Нуждаем се от единство, нуждаем се от сила, нуждаем се от стабилност", коментира още Столтенберг.