Стачка на служителите в петролния сектор във Франция

Протестите на профсъюзите целят оттеглянето на планираните от кабинета законодателни промени

24.05.2016 | 14:31 Редактор: Луиза Божинова
Стачка на служителите в петролния сектор във Франция

Стачка на работещите в петролния сектор блокира Франция. Седем рафинерии и 850 бензиностанции в цялата страната не работят, което създаде проблем със снабдяването с гориво на шофьорите.

От компанията Exxon Mobil заявиха, че протестът няма да засегне сериозно производствения процес.

Френската газова и петролна компания Total, която произвежда 101 хиляди барела дневно в рафинерията си в Гранпюи обаче, е най-силно засегната от протестните действия. Производственото съоръжение е със сравнително малък капацитет, но е най-близо до Париж, и е изчерпало суровините още в края на миналата седмица.

"Днес около 60 процента от нашите членове не отидоха на работа. Това означава, че голяма част от рафинериите в страната работят с минималния си капацитет. Ще продължим с протестите докато исканията ни за отмяна на трудовите реформи не бъдат чути. Политиците трябва да се съобразят с нашите искания", заяви синдикалистът Франк Бобард.
 
Стачката е част от демонстрациите срещу трудовите реформи на президента Франсоа Оланд, които синдикатите организират почти всяка седмица.  Протестите на профсъюзите целят оттеглянето на планираните от кабинета промени на законодателството, като мотивът на протестиращите е, че те не са били подложени на обществено обсъждане.

Премиерът Манюел Валс защити промените и обвини синдикатите, че с тези протести държат страната като заложник.