Туск: Политическият хаос е единствената алтернатива на ЕС

Председателят на Европейския съвет с атака срещу Борис Джонсън

17.05.2016 | 18:45 Редактор: Тодор Петров
Туск: Политическият хаос е единствената алтернатива на ЕС

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск заяви, че единствената алтернатива на съществуването на ЕС е "политически хаос" и определи последните коментари на Борис Джонсън като абсурдни, съобщава ВВС.

Туск коментира, че не може да замълчи, след като Джонсън сравни целите на ЕС с тези на Хитлер. Представителят на съюза добави, че бившият кмет на Лондон е показал "политическа амнезия".

Привържениците на Brexit твърдят, че високопоставените представители на ЕС, които се включват в дебата около британския референдум, ще помогнат на каузата. Вотът по това дали страната да остане в евросъюза или не ще се проведе на 23 юни, пише Investor.bg.

"Британските граждани ще вземат своето решение сами и нямат нужда някой да им подсказва решение, особено от Брюксел", каза Туск.

"Когато чуя, че ЕС е сравняван с планове и проекти на Адолф Хитлер, не мога да си замълча. Подобни абсурдни аргументи трябваше да бъдат напълно пренебрегнати, ако не бяха формулирани от най-влиятелните политици от управляващата партия“, допълни Туск.

Председателят на Европейския съвет заяви, че ЕС остава "защитна стена" срещу конфликт между европейските страни. Според него баналната истина е, че "единствената друга алтернатива на съюза е политически хаос, завръщането на национални егоистични настроения, а вследствие на това – триумф на антидемократични тенденции, които може да накарат историята да се повтори".